Termin ważności wpisu: 2020-06-24

Bon appétit. Zabytkowe sztućce, ich historia, kształty i przeznaczenie

Design Estetyka Inne Katalogi wystaw Złotnictwo

Katarzyna Pągowska, Anna Sujecka, Beata Zgodzińska

Bon appétit. Zabytkowe sztućce, ich historia, kształty i przeznaczenie
rok wydania: 2019ISBN: 9788366410077wydawnictwo: Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku
Katalog towarzyszący wystawie czasowej "Bon appétit. Zabytkowe sztućce, ich historia, kształty i przeznaczenie" prezentowanej od 16 grudnia 2016 do 17 września 2017 roku w Zamku Książąt Pomorskich w Słupsku. Wydanie II (uzupełnione).
W wydawnictwie znalazły się szczegółowe opisy oraz zdjęcia wszystkich prezentowanych na ekspozycji obiektów - blisko 900 sztuk podzielonych na 451 pozycji katalogowych. Ponadto katalog zawiera obszerny wstęp dyrektora słupskiego muzeum Marzenny Mazur, trzy teksty będące wprowadzeniem do złożonej tematyki kultury stołu oraz akcesoriów towarzyszących spożywaniu posiłków (Z historii sztućców, Kilka słów o serwowaniu posiłków, Kolekcja sztućców). Uzupełnieniem całości są indeks państw, regionów i miast oraz indeks wytwórni.
Zarówno na wystawie, jak i w katalogu, sztućce zaprezentowane zostały w układzie, który podkreśla przeznaczenie obiektów. Obok powszechnie znanych noży, widelców i łyżek zapoznać się można m.in. ze szczypcami do raków i homarów, itp.
www.muzeum.slupsk.plSkontaktuj się z wydawcą